15 June 2011

Ορυχεία Φυρέ - Υμηττός

Στη βορειοανατολική πλευρά του Υμηττού, κοντά στη μονή Αγίου Ιωάννη Κυνηγού, βρίσκονται τα ορυχεία Φυρέ. Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα ορυχεία, και πιθανώς εξήγαγαν κάρβουνο. Για να τα προσεγγίσει κάποιος αρκεί να πάρει το μονοπάτι που βρίσκεται παράλληλα με το δρόμο, πίσω από τη μονή, με κατεύθυνση το βουνό, στο σημείο που φαίνεται στη φωτογραφία:


Η πεζοπορία προς τα ορυχεία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, και στη διαδρομή συναντάμε και άλλα ορυχεία τα οποία όμως δεν έχουν κάποιο ενδιαφέρον.

 

Μόλις φτάσουμε στην είσοδο του, θα δούμε ότι υπάρχουν ακόμα κάποια εγκαταλελειμμένα κτίρια που χρησιμοποιούνταν κάποτε για τις ανάγκες του ορυχείου.  

 

Μπαίνοντας μέσα βλέπουμε ένα μακρύ διάδρομο αρκετών μέτρων.  

Γενικά το ορυχείο, αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα που ενώνονται μεταξύ τους και αν και συναντάμε αρκετές στοές αριστερά και δεξιά της κεντρικής όδευσης, όλες σταματούν μετά από λίγα μέτρα, και είναι σχετικά δύσκολο να χαθεί κάποιος προσεκτικός εξερευνητής. Γι' αυτό και καθίσταται ιδανικό ορυχείο για μια πρώτη γνωριμία.

  


 


Επίσης βρήκαμε και μια δεύτερη είσοδο λίγο πιο ψηλά υψομετρικά από την κύρια, η οποία βγάζει κατευθείαν στο ψηλότερο επίπεδο και την οποία κρύβει το δάσος.

 

Ενδιαφέρον είχε μια αίθουσα στην οποία υπήρχαν αρκετοί τσιμεντόλιθοι, που πιθανώς χρησιμοποιούνταν ως κάθισμα από τους εργάτες.

 
Άλλες φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Ραπάνη Άννα

6 comments:

Aggelos Orfanakos said...

Γιώργο, γνωρίζεις ποιάς χρονολογίας/εποχής είναι τα ορυχεία;

Επίσης, δεν είναι επικίνδυνη γενικά η επίσκεψη σε ορυχεία (π.χ. για κατάρρευση κλπ); Το 'χω απορία. :)

Γιώργος Πορτοκάλογλου said...

Όχι δε γνωρίζω μιας και δεν υπάρχουν πληροφορίες για αυτά.

Οι μόνες ενδείξεις που έχουμε είναι από τα γύρω κτίρια και από τα καλώδια που βρήκαμε μέσα και χρησιμοποιούνταν για φωτισμό, αλλά αυτά δεν είναι αρκετά για μια καλή χρονική πρόβλεψη.

Σχετικά με την επικινδυνότητα, τα ορυχεία μιας και είναι τεχνητά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταρρεύσουν συγκριτικά με τα σπήλαια, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται υποστυλώματα τα οποία λόγο διάβρωσης είναι επίφοβα.

Αλλά πρέπει να είσαι και αρκετά άτυχος για να γίνει κατάρρευση την ώρα που θα είσαι μέσα :)

Vril said...

Φυρες, και δεν ειμαι σιγουρος για την ορθογραφια, σημαίνει στη γλώσσα των εργατων ορυχειων "στοά με μεγαλη κλίση". Χρησιμοποιείται ειτε για να μπαινει/βγαινει το προσωπικο και εχει σκαλια, ή για την εξόρυξη του υλικου σε βαγονια και ραγες, με τη βοήθεια καποιου βαρούλκου. Δεν ειναι φρεαρ, πηγαδι, οπου η εξορυξη γινεται με εναν τυπο ανσασερ.

Τα ορυχεια πιθανως να ειναι λιγνιτορυχεια (προσχη στην ποιότητα του αερα, την πατας στο αψε/σβησε ! καθως ο λιγνίτη βγαζει πολύ διοξειδιο του άνθρακα) όποτε θα επρεπε να λεγονται "λιγνιτορυχεια Υμηττου" ή οτιδηποτε άλλο εξορυσσόταν. Εφόσον ο φυρες ειναι τυπος στοάς, πιο κατατοπιστικός θα ήταν ο τίτλος "φυρές ορυχείου Υμηττου"

Φιλικα !

Ανδρεας ;)

Γιώργος Πορτοκάλογλου said...

Σε ευχαριστώ πολύ Ανδρέα για τις πληροφορίες!

Στο συγκεκριμένο ορυχείο δεν έχει κλίση το έδαφος. Ειδικά η κυρία οδεύση του μπορεί να έχει και μηδενική κλίση. Το ψάχνω όμως μήπως βρω κάτι σχετικό!

Νίκος Λελούδας said...

Για το "φυρέ", ή, "φηρέ"(;) ο Ανδρέας έχει δίκιο. Πρόκειται για την ονομασία, στην καθομιλουμένη των μεταλλωρύχων, των εισόδων, κυρίως, με κατηφορική κλίση στα οποιαδήποτε ορυχεία. Παλιότερα, όπως μου έλεγαν οι ντόπιοι -τουλάχιστον- θεωρούνταν βέβαιο ότι ήταν ορυχεία αμιάντου. ...Οπότε ....μακριά !!

DioGt said...

Mporei kapoios na mou pei tin akrivh topo8esia H pws mporeis na pas apo a8hna ekei ?