Περί σπηλαιολογίας

Σπηλαιολογία:
Είναι η ενασχόληση με οριζόντια ή κάθετα σπήλαια είτε αθλητικά είτε επιστημονικά. Η χώρα μας είναι πολύ πλούσια σε σπήλαια, με αριθμό που ξεπερνά τα 11.000! Φυσικά υπάρχουν ακόμα ανεξερεύνητα και πολλά που ακόμα μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε.

Σύλλογοι:
Λόγο των πολλών σπηλαίων, υπάρχουν και πολλοί σύλλογοι, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ενδεικτικά μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (http://www.fhs.gr/)  στην οποία είναι μέλη οι περισσότεροι σύλλογοι. Στους συλλόγους θα γνωρίσετε κόσμο με το ίδιο ενδιαφέρον με εσάς, πρόθυμο για εξορμήσεις κάθε σαββατοκύριακο, θα μάθετε τεχνικές μέσο των σεμιναρίων και των αποστολών, και θα σας δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψετε σε σπήλαια σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό!

Εξοπλισμός/Κόστος:
Για να ασχοληθεί κάποιος με την σπηλαιολογία, χρειάζεται τουλάχιστον κράνος και φακό (με εφεδρικές μπαταρίες). Αυτά είναι τα απαραίτητα υλικά για επίσκεψη και εξερεύνηση οριζόντιων σπηλαίων. Τα κάθετα σπήλαια απαιτούν ειδικό εξοπλισμό και εξειδικευμένες τεχνικές ώστε να υπάρχει ασφάλεια. Το κόστος για φακό και κράνος (με τις κατάλληλες προδιαγραφές) ξεκινάει από 80 ευρώ περίπου. Φυσικά υπάρχουν και φθηνότερες λύσεις αλλά με πιθανότητα προβλήματος, την πιο ακατάλληλη ώρα. Το κόστος του υπόλοιπου ατομικού εξοπλισμού, (για κάθετη σπηλαιολογία) ξεπερνά τα 250ευρώ. Για να αποφύγετε όλο αυτό το κόστος, μπορείτε να γραφτείτε σε κάποιο σπηλαιολογικό σύλλογο, και να δανείζεστε όλα τα υλικά από εκεί.

Εκπαίδευση:
Οι σύλλογοι την Άνοιξη συνήθως, διοργανώνουν σεμινάρια, για ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν τον υπόγειο κόσμο. Διαρκούν 2 μήνες, και περιλαμβάνουν εκδρομές τα σαββατοκύριακα, και θεωρητικά μαθήματα τις καθημερινές. Είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να μάθει κάποιος σπηλαιολογία με ασφάλεια. Το κόστος των σεμιναρίων ανέρχεται στα 200-250ευρώ περίπου (χωρίς να περιλαμβάνει μεταφορικά έξοδα προς τα σπήλαια, και φαγητό). Παρότι το κόστος φαίνεται μεγάλο, αξίζει και το τελευταίο ευρώ.

Απαιτήσεις:
Λόγο της μεγάλης ποικιλίας σπηλαίων, σπηλαιολόγος μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε. Υπάρχουν σπήλαια δίπλα σε δρόμο και σπήλαια που θέλουν πολλές ώρες πορείας σε μονοπάτια βουνών. Σπήλαια ευρύχωρα και σπήλαια που βγάζεις το κράνος για να χωρέσεις. Σπήλαια που απλά τα περπατάς και σπήλαια που θα κατέβεις πάνω από 1000μ βάθος με σχοινί και ειδικές τεχνικές. Το μόνο που μπορεί να περιορίσει έναν άνθρωπο είναι η θέληση και ο σωματότυπος (όταν τα πράγματα γίνονται πολυυύ στενά).

Τι αποκομίζουμε:
  1. Βλέπουμε μέρη και πράγματα που τα έχουν δει ελάχιστοι
  2. Εξερευνούμε υπόγειες αίθουσες που δεν έχει πατήσει κανείς άλλος
  3. Ανακαλύπτουμε τη φαντασία της φύσης
  4. Ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα
  5. Γνωρίζουμε κατοίκους "ξεχασμένων" χωριών
  6. Αν σταθούμε τυχεροί, προσθέτουμε ένα μικρό λιθαράκι στην ιστορία του τόπου μας, με την ανακάλυψη ενός σπηλαίου με αρχαιολογικό ενδιαφέρον
  7. Περνάμε πολύ ευχάριστα το χρόνο μας
  8. Εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας σε θέματα γεωλογίας, βιολογίας, αρχαιολογίας, τοπογραφίας, φωτογραφίας κ.ά.